Trabzon’da bulunan Avrupa’nın en büyük kök hücre ve gen merkezinde ALS hastalarına yönelik kök hücre nakli yapılırken, kanser aşısı deneme çalışmaları da sürüyor. Merkezde önümüzdeki günlerde kriz sonrası kalpte ölen hücrelerin yerine kök hücre nakli çalışmaları yapılacak
Tekerlekli sandalyeye mahkum olan AK Parti Bursa Milletvekili adayı Bennur Karaburun’un “Kök hücre tedavisiyle artık yüzebiliyorum” açıklamasının ardından, kök hücre tedavisi yeniden gündeme geldi. “GNP” denilen iyi üretim koşullarına sahip Avrupa’nın en büyük kök hücre ve gen merkezi ise Trabzon’da. 2006’da 12 milyon lira maliyetle kurulan Atigen-cell, Avrupa’nın en büyüğü olma özelliğini taşıyor. Merkezde ALS hastalarına yönelik kök hücre nakli ve kanser aşısı deneme çalışmaları sürdürülüyor. Bennur Karaburun’un kemik iliğinden alınan kök hücre ile tedavi edildiğini söyleyen merkezin sorumlusu Prof. Dr. Murat Ertürk faaliyetleriyle ilgili şu bilgileri veriyor: “Çağımızdaki birçok hastalığın ilaçla tedavi olamayacağını biliyoruz. Bu yüzden insanın kendi hücre ve dokularını kullanarak hücre tedavisinin yararlı olabileceğini görüyoruz. Kordon kanının saklanması ve tedavi için kullanılması, yüzdeki kırışıkların giderilmesi, kıkırdak sorunlarının çözülmesi gibi alanlarda başarı sağlandı. Ayrıca damar tıkanıklığına bağlı ayak, parmak yaralanmaları hatta ayak kesilmesiyle sonuçlanan durumlarda kök hücre tedavisi standart hale gelmiştir. Kanser aşısı konusunda çalışmalarımız da var.”
KORDON KANI BANKASI
Merkezde 20 kişinin çalıştığını anlatan Ertürk, önümüzdeki günlerde kriz sonrası kalpte ölen hücrelerin yerine kök hücre nakledilerek deneme çalışması yapılacağını da anlatıyor: “Dünyada kök hücreyle yapılan çalışmaların yüzde 50’si kalp krizi sonrasında ölen kalp dokularının yeniden canlandırılmasıyla ilgili. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca yeni doğan bebeklerin kordon kanını uzun süre saklamak mümkün. Ailenin çocuğunda veya herhangi bir ferdinde ileride görülebilecek hastalıklardan korunabilmesi için bu hücreler kullanılıyor. Kordon kanı kök hücreleri dondurulup, -1700 derecede 12 yıl boyunca saklanabiliyor.”